Ti råd til barnefamilier som vil på tur, basert på våre erfaringer mellom Oslo og Nordkapp

02.12.2021

Ingrid, Ole Thomas, Mons (nå 5 år) og den lille turhunden Ito ville dra på eventyr før Mons skulle begynne på skolen. De hadde lenge drømt om backpacking i Sør-Amerika. Når pandemien satte en stopper for utenlandsreiser og den allerede turglade familien fikk enda mer tid til å dra på tur, dukket ideen opp.

Hva om vi går hjemmefra og nordover i 10 måneder?
Hvor langt kommer vi da?

Resultatet ble en tur på godt over 2000 km, fra Sagene I Oslo til den velkjente globusen på Nordkapp. Mens mor og far hadde tårer i øynene etter en strabasiøs sisteetappe I snøføyke på vidda, spurte Mons: «Kan jeg få en is?»

Etter turen sitter de igjen med fantastiske naturopplevelser og verdifulle erfaringer om å dra på tur som familie i forskjellige sesonger, til lands og til vanns. Dette er erfaringer som kommer til nytte ved neste eventyr, som allerede var på skissebrettet på vei hjem fra Nordkapp. Her er ti tips basert på erfaringene til familien fra Sagene:

#1

Først og fremst anbefaler vi å følge lyst og magefølelse. Hvilke turmål trigger eventyrlysten og hvilke horisonter er det dere trekkes mot? Her kan det selvfølgelig sprike innad i turfølget, men det man i hvert fall må unngå, er å velge den enkleste og mest fornuftige veien. Da blir turen fort kjedelig for både store og små.


#2

Ta med overraskelser i sekken som en oppmuntring på slutten av en tung dag. Dette kan være små legopakker, en liten eventyrbok, favorittgodteri eller noe annet barn sitter pris på.


#3

Sørg for kos i teltet. Etter en lang dag trenger man et krypinn man trives i. Komforten kan økes med en myk bamse, et pledd, god mat, en bok og varme, sammenekoblede soveposer. Det er også innafor å ha filmkveld på en iPad, særlig når kveldene er lange, mørke og med dårlig vær. Ps: popcorn kan poppes på kjele.


#4

Involver barnet i pakkingen før turen. Det er lurt å ha med favorittleken. Da kan det bli noen fine lekstunder ved camp, hvor både barn og leke lærer seg the basics ved turlivet.


#5

Unngå veier. Vår erfaring er at veier, til tross for at de er effektive, ødelegger mye motivasjon og eventyrlyst. Prøv å finne stier eller hjulspor som er mer stimulerende å følge. På sykkeltur må man ofte følge veier, men da kan man etterstrebe veier med lite trafikk, gjerne fjellveier eller gamle veier som ikke lenger er i bruk

Nå skriver turfamilien bok om sine opplevelser, planlagt utgivelse er neste år.

#6

Vær fleksibel med tanke på fremdrift, rute og terreng. Ved lengre turer kan mye endre seg underveis. Vær fleksibel med tanke på hvor ruta går, hva langt man kommer og hvilket fremkomstmiddel man bruker. Nøkkelen til å få til dette er nok tid, nok mat i sekken og ingen avtaler man ikke kan skyve på.


#7

Ha overskudd til å være foreldre etter endt etappe. Dette er kanskje det viktigste vi lærte. Hvis vi ble helt utslitt en dag, så ble kveldene ikke så hyggelige som de kunne vært. Vår sønn ville gjerne leke og tulle når vi fikk opp teltet, og de dagene vi ikke orket det kastet vi bort en gyllen mulighet til å sikre at han hadde det fint på tur.


#8

Bygg opp under barnas fantasi og nysgjerrighet. Vår erfaring er at spennende terreng og ville dyr trigger masse spørsmål, og vi har brukt hundrevis av timer på historiefortelling knyttet til ting vi ser eller hører om på turen. Historier er det utrolig mye motivasjon i, og de trenger ikke å være særlig gjennomtenkt eller kandidat for nobelprisen i litteratur. Å samarbeide om historien med barnet kan være veldig gøy!


#9

Bruk tid på å ta imot frustrasjon og lengsler hos barnet. På tur kommer det til å bli mye følelser, det er ikke alt som er gøy og stas. Man kommer lengst med å anerkjenne at det er dritt noen ganger, klart det er det. Foreldre og barn kommer nærmere hverandre om de står sammen i både oppturene og nedturene


#10

Vær tydelig med egne følelser og behov som voksen også. Akkurat som hos barnet kommer det til å være dritt noen ganger. Om man er flere voksne sammen på tur, kan man også være tydelig når man selv har det litt tungt eller trenger en pause. Vår erfaring er at dette er en måte å få minst én av de voksne til å være tilstede i leken med overskudd. Dessuten er man et godt forbilde for barna når man ikke er den som «tar seg sammen» absolutt hele tiden.


Denne teksten er tidligere publisert i Harvest magazine: https://www.harvestmagazine.no/artikkel/ti-rad-til-barnefamilier-som-vil-pa-tur-basert-pa-vare-erfaringer-mellom-oslo-og-nordkapp?k=228fcdb