Stavanger surf & turf

17.04.2022

Vi svinger inn i mørket, etter 7 timer på veien med dundrende haggel på panseret, flaggene på hotellet blafrer.. nei, ikke blafrer, slår og pisker. Det uler i veggene på Solastranda hotell. Vi krommer nakken og løper inn. Påskeferie i Rogaland. Planen er å surfe og gå en tur til Preikestolen eller Kjerag. Jeg tviler litt, hvem blir med å surfe i det her? I storm? Med en 5-åring? Har jeg satt i gang noe som blir en fiasko? Vinden løyer ikke.. Ole kommenterer at det trengs en måkebil, sanda har blåst ut i veibanen. Bilen humper over sanddynene. Jærens vakre sandbanker piskes opp og treffer Mons i øyner og kinn. Måkene hopper i kastevinden og sivet ristes i så det ser ut som bølger av gull. Sjøen er rotete og kaotisk. Mons takker nei til surf, jeg surfer på trass. Svelger saltvann og slåss i motvind. Det løyer på dag 2. Bølgene ruller. Vinden leker med håret, og pisker ikke lengre sand. Vi får alle på oss våtdrakt. Mons ligger på surfebrettet jeg dytter han på farten fra bølgene, Ole fanger også den ene etter den andre. Vi flyr drage, surfer, bader, spiser, løper, utforsker, rusler. En dag går med på å ligge å duppe i spaet og en annen på å loffe rundt i Stavangers smale gater. Mette, salige og med hender fulle av rynkete svømmehud setter vi kursen inn mot fjordene og fjella.


Det bærer opp sherpatrappene i tåka, gjennom furuskog og over myrer. Cruiseturistene korka seg til i de bratte partiene. Vi skal vel ikke peke finger på noen da vi korka det sjukt til noen ganger: på de smale snøstiene med svære sekker, hund i bann (snubletråd) og en skravlesjuk 5 åring «hello! Kan du norsk? Where you from» sier han på allerede stødig Heyerdahl aksent. Et par søte franskmenn svarte «bon jour» Mons parrerte med «cool shark». Samtalen strandet der, som fisk på land. Køen ut til selve platået var nervepirrende å se på, joggesko og sleip vårsnø, jeg var redd noen skulle ta snarveien ned til cruiset. Med Gelé i beina sto jeg tett inntil veggen og så på disse modige folka ta selfier på dødsstupet. Det ble ingen selfie der på oss, vi har verken tålmodigheten til å stå i kø eller stamina nok i gelébeina til å vente på tur. Retrett. Teltplass, på platået til venstre for selve stolen. Det så fint ut. Helt til tåka la seg tjukk og hele poenget med turen liksom forsvant. Opp med blodsukker og telt, og på med påskekostymet. Humøret og skylaget letta. Det ble noen selfier på vår måte, i vårt tempo, selv om jeg kanskje kommer til å angre på at jeg ikke ble vitne til Oles kyllingdans på selve preikestolen. Køen var på plass igjen innen disse b-menneskene hadde stått opp.

Surf på Jæren etterfulgt av en fjelltur i område anbefales på det varmest. Surfebrett og utstyr kan enkelt leies på surfschool.no, de står på den stranda der det er best bølger den dagen du er der, med alt det utstyret du trenger og instruksjoner til 230 kroner dagen. Ring dem når du er i område. Genialt spør du oss.

Preikestolen er en nydelig tur, men jeg veit ikke om jeg hadde gått den igjen da det er så mange mennesker på stien. Så vi anbefaler å gå utenfor sesong, tidlig eller sent på dagen, eller utforsk en av de andre stiene som omkranser Lysefjorden. Vakkert blir det uansett. Spørs jo om du er ute etter å lære noen nye gloser på fransk eller briljere med dine engelsk språklige ferdigheter som "cool shark" eller er mer i behov av en rolig tur alene i naturen? Smak og behag, si.

 
God tur og ship o hoi.