Glacier National Park (MT, USA)

16.02.2023

Glacier National Park! Et sted kjent for fjellgeitene og "going to the sun road", på sommeren riktignok. Jeg tok turen på vinteren og fant et fantastisk snødekt vinterlandskap uten spor etter folk.


I nasjonalparkene i USA må man ha "permit" for å overnatte i parken, dette er gratis om vinteren, men må allikevel få godkjent en rute av en Ranger. Jeg hadde et forslag klart, men fikk beskjed om at det jeg foreslo var umulig å gjennomføre på vinteren. Han foreslo en annen rute, over et fjellpass og ned i en villmarkspreget dal med en rekke vann omkranset av spisse tinder på nesten 3000moh. Jeg var solgt og vi ble enig om en rute med 7 overnattinger.

Først toget fra Seattle til Montana, deretter på med ski og labbe inn i villmarka. Første delen av skigåinga gikk greit, langs et stort vann (lake McDonald) hvor snøen var fast og fin. Dag 2 skulle jeg opp 500 høydemeter til fjellpasset. Da økte snømengdene betraktelig, og det var mildt. Kladding og dyp snø gjorde oppstigningen brutal, men jeg kom meg omsider over og ned i den forgjettede dalen. Der tilbragte jeg 5 dager og fikk utforsket hele dalen.
En annen som også utforsket var en oter, langs elvene og på vannene så jeg sporene i hele dalen fra topp til bunn. Tasset bortover snøen, dykket ned i åpent vann I elva og morsomst av alt, den har sklidd på magen ned alle snøbakkene den kunne finne. Både jeg og oteren har kost oss i denne dalen, synd vi ikke møttes, jeg er helt sikker på at vi hadde kommet godt overens.

PS. det virker som om alle grizzlybjørnene sov, og jeg vekket de ikke, men jeg så spor etter mountain lion på stranda i dag.